logo-lcl

Nieuwe logo, de kleur violet staat wijsheid, succes, kracht en onafhankelijkheid. blauw staat voor waarheid, waardigheid en macht. Om deze redenen hebben we voor deze kleuren gekozen.

Lorentz Casimir Lyceum

Het Rommert Casimir Havo werd door de toenmalige directrice Naar Rommert Casimir. Hij was opvoedkundige en onderwijsvernieuwer.

Eerst had hij een opleiding gedaan aan de gemeentelijke kweekschool te Groningen. Later werd hij onderwijzer en leraar aan de kweekschool en studeerde ondertussen  wijsbegeerte en psychologie aan de Rijksuniversiteit en psychologie (doctoraal)

In 1906 vertrok hij naar Den Haag om, mede op voorspraak van Jan, de stichting van een nieuw soort school voor te bereiden. In 1909 kwam deze school, het Nederlandsch Lyceum tot stand. Casimir bleef tot 1930 rector van dit eerste lyceum in Nederland. Van 1918 tot 1947 was hij bijzonder hoogleraar in de opvoedkunde aan de Rijksuniversiteit Leiden, van 1935 tot 1947 tevens bijzonder hoogleraar in de empirische psychologie.

Hendrik Lorentz (1853-1929) is geboren in een boerenfamilie in Arnhem. Na de lagere school is hij direct naar de derde klas van de HBS gegaan. Hier haalde hij hoge cijfers voor zowel exacte vakken als talen. Daarna is hij aan de Rijksuniversiteit Leiden wis-, natuur- en sterrenkunde gaan studeren. In 1878 werd Lorentz als een van de eersten van Europa tot hoogleraar theoretische natuurkunde benoemd. Vanaf 1900 is Lorentz internationaal bekend in de wetenschappelijke wereld. Samen met Pieter Zeemans de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor hun onderzoek naar de invloed van magnetisme op de kleuren van het licht van een vlam. Vanaf 1920 was hij voorzitter en organisator van de Solveyconferenties. Deze gingen onder meer over de vroege kwantummechanica. In 1929 is er een school opgericht door ouders die naar hem vernoemd is, het Lorentz Lyceum. In 1996 is deze school gefuseerd met het Rommert Casimir havo en is het Lorentz Casimir Lyceum opgericht.